De Rol van Spaak in AlgaeVALOR

18 July 2024 by
AlgaeVALOR

Een van de doelen van het AlgaeVALOR-project is het ontwikkelen en verder opschalen van de drievoudige verwaarding van zeewier door The Seaweed Company, Zeefier en SeaWood. Dit betekent dat zij met één kilo zeewier alle drie hun producten willen maken, terwijl zij momenteel elk een kilo zeewier nodig hebben. Ze willen dit bereiken door elkaars reststromen te gebruiken. In dat scenario maakt The Seaweed Company eerst biostimulanten, waarbij een reststroom vrijkomt die Zeefier benut voor de extractie van kleurstoffen voor textiel. De reststroom van Zeefier wordt vervolgens gebruikt door SeaWood om plaatmateriaal van te maken. Deze prachtige innovatie wordt binnen dit project op levensvatbaarheid getest. Spaak speelt een cruciale rol in het creëren van een metrics dashboard dat dit gehele valorisatieproces in kaart brengt.

Dit metrics dashboard fungeert als een blauwdruk voor de optimalisatie van het zeewiergebruik en biedt een waardevol hulpmiddel voor de opschalingsstrategieën van de projectpartners. Het dashboard toont via verschillende datapunten en scenario’s de effecten op materiaalstromen, kosten, opbrengsten en milieu-impact van de productie van biostimulanten, kleurstoffen en bouwmaterialen. Het uiteindelijke doel is om met behulp van het dashboard weloverwogen keuzes te maken voor de vervolgstappen in de opschaling van de projectpartners. Onze aanpak omvat het uitvoeren van interviews en iteratieve rondes met The Seaweed Company, Zeefier en SeaWood om aannames te verifiëren en nauwkeurige data te verzamelen. Dankzij de open samenwerking en informatie-uitwisseling zijn we in staat om een gedetailleerd en betrouwbaar dashboard te ontwikkelen dat de basis vormt voor toekomstige groei en innovatie.

In de afgelopen maanden hebben we aanzienlijke vooruitgang geboekt met het verzamelen van data en het opstellen van de eerste versie van het metrics dashboard. We hebben succesvolle gesprekken gevoerd met verschillende stakeholders en waardevolle inzichten verkregen die ons helpen bij het verfijnen van onze data. Terwijl we verder gaan met de ontwikkeling en het valideren van gegevens, richten we ons ook op het uitwerken van een opschalingsstrategie die onze partners helpt om de voordelen van zeewier optimaal te benutten. Ons doel is om een duurzaam en efficiënt model te presenteren dat bijdraagt aan de economische en ecologische voordelen van zeewier binnen het AlgaeVALOR-project.